Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš

2020

Vianočné darčeky

Vianoce a aj celý rok 2020 je celkom iný ako ostatné roky. Nový koronavírus zasiahol  do života každého z nás. Napriek situácii sa manažment zariadenia snaží vytvárať primerané podmienky pre kvalitný život klientov, aby bol čo najmenej bolestivý zásah vzniknutej situácie do ich životov. Vianoce sme prežili spoločne ako jedna veľká rodina. Každý obyvateľ si vyžreboval svoj bohatý darček plný prekvapenia. Radosti aj nostálgie bolo neúrekom. V závere spoločného stretnutia celému vedeniu zariadenia  poďakovala p. Oľga Klocháňová, predsedníčka samosprávy prijímateľov sociálnej služby v zariadení za celoročnú obetavú  prácu a úsilie.


Medovníčky

Vianočné medovníky vyčarovali radosť  aj slzičku našim prijímateľom sociálnej služby, ktoré venovala MŠ Ondrašova. Ďakujeme.


Vianočná výzdoba stolov

Okrem kvetov na jedálenske stoly, ktoré nám daroval Slovenský Červený kríž, naše seniorky si vyzdobili stoly na štedrú večeru aj servítkami a spríjemnili si čaro Vianoc.


Kvety prijaté s vďakou

Obyvatelia zariadenia boli počas Vianoc obdarovaní kvetmi podľa vlastného výberu, ktoré nám nezištne venoval Slovenský Červený kríž v Liptovskom Mikuláši. Ďakujeme!


Pozdravy svojim blízkym

Vianoce tento rok sú o čosi náročnejšie pre všetkých. Napriek zložitej situácii sa snažíme v zariadení vytvárať pozitívnu atmosféru a byť často v kontakte s rodinou a to najmä telefonicky, emailovou komunikáciou, SMS  a začíname aj videohovormi. Zo strany našich klientov bola aj tradičná požiadavka, ktorí využili službu pošty a pozdravy  na Vianoce sme poslali klasickou poštou. 


Naši jubilanti

Aj tento rok  sme si pripomenuli a oslovili obyvateľov nášho zariadenia, ktorí  sa v zdraví a v plnej vitalite dožili svojho jubilea. Išlo o osem klientov, ktorým aj mesto Liptovský Mikuláš symbolicky zablahoželalo a odovzdalo knihy, pamätné listy a poukážky na nákup spotrebného tovaru v COOP Jednote. Srdečne blahoželáme.


Výzdoba stromčekov

Aj tento rok máme v zariadení vianočné stromčeky na každom poschodí a milé vázičky s ihličím. Ozdoby sa nám vydarili. A darček si želáme všetci  len jeden. Zdravie.


Prechádzka na čerstvom vzduchu

Prijímatelia sociálnej služby majú radi prechádzky v blízkom parku pri fontáne. Napriek tomu, že je 16.december našli sme este veselo kvitnúce sedmokrásky.


Maľovanie  07.decembra  2020  ,,Vianoce „

Každé ročné obdobie a výzamné sviatky si naše seniorky sprostredkujú cez maľovanie. Aj tento rok si spríjemnili predvianočný adventný čas maľovaním stromčekov, darčekov, anjelíkov, zvončekov a  skrášlili informačné tabule v interiéri zariadenia. 


Relaxačné tvorivé činnosti

Počasie sa zmenilo 24.09.2020, prší  a tak sme sa pustili do tvorenia. Vždy si chceme spríjemniť priestory zariadenia a vyrobili sme si malý obraz, ktorý si môžeme postaviť, kde potrebujeme.


Biblioterapia

Aby naši prijímatelia sociálnej služby boli denne informovaní majú prístup k informáciám z rádia  a televízneho prijímača priamo v ubytovacej miestnosti. Skupinovo a momentálne individuálne sa venujeme aj čítaniu novín, kníh a časopisom.


Jesenná výzdoba v interiéri

Vymaľované obrázky sme si umiestnili na tabule a tie nám pripomínajú prichádzajúcu jeseň, ktorá žiari farbami.  


Príprava mini bylinkovej záhradky na zimu

Máme len mini záhradku, ale aj o tú sa treba postarať a pripraviť ju tak, aby sme sa z nej v jari tešili. Pán Janko sa s radosťou o bylinky stará a teší sa, že záhradku budeme zveľaďovať a budúci rok ochutnáme aj úrodu.


Terapia s prvkami maľovania

Už začiatkom septembra prijímatelia sociálnej služby sa začali pripravovať na prichádzajúcu jeseň. Naše seniorky rady relaxujú pri maľovaní. Niektoré zistili až v zariadení, že majú k maľovaniu pozitívny vzťah a prináša im to radosť. Maľovali sme obrázky s témou jesene, ktoré potom budú umiestnené na informačnej tabuli a krášliť náš interiér. 


Relaxačné vychádzky v parku zariadenia

Denne v zariadení sú  realizované v určenom čase za prítomnosti sprievodu,  dodržiavania odstupov  a zásady  ROR (rúško-odstup-ruky) vychádzky prijímateľov sociálnej služby. Prijímatelia sú tak v bezpečí  na vzduchu, v prírode, pri fontáne a prijímajú potrebný vitamín D zo slnka.  Tešíme sa na babie leto.


Výroba medailí pre statočné deti

Opäť sme sa v zariadení rozhodli potešiť deti, ktoré musia bojovať v tejto neľahkej dobe koronavírusu aj  so svojou diagnózou  a byť hospitalizované v Nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš.  Sú to statočné deti a preto im patrí medaila.


Nákupy pre prijímateľov

Raz týždenne počas celého obdobia koronakrízy zamestnanci zariadenia zabezpečujú drobné nákupy prijímateľom sociálnej služby.


Pracovná činnosť 20. mája

Naďalej dodržujeme všetky opatrenia, realizujeme individuálne činnosti a ak prácu, tak v minimálnom počte. K vtáčikom z vlny sme si vyrobili motýle.


Testovanie na COVID-19

 A takto sme 7. mája 2020  testovali na COVID – 19…


Odšťavovanie pomarančov

28. apríla sme našim prijímateľom sociálnej služby odšťavovali z darovaného ovocia zdravé a sladké vitamínové šťavy.


Veľkonočná výzdoba

Výsledok pracovných činností počas niekoľkých dní  v malých skupinkách a s veľkou trpezlivosťou.


Arteterapia počas Veľkonočných sviatkov

Arteterapia v zariadení je obľúbenou relaxačnou činnosťou a vyjadrením svojich pocitov. Naše prijímateľky si vymaľovali vajíčka, zajacov, kvety na Veľkú noc.


Príprava na sviatočný obed

Keďže podporujeme aj estetickú stránku  v zariadení, aby sa prijímatelia dobre cítili, k vázičkám na jedálenské stoly sme pripravili na Veľkú noc aj servítky so zajačikmi, ktoré nechýbali pri nedeľňajšom sviatočnom obede.


Príprava na Veľkú noc

Aj keď tento rok nemáme celkom sviatočnú jarnú atmosféru (dodržiavame opatrenia, zdržiavame sa v interiéri, pracujeme v malých skupinách alebo individuálne), snažíme sa aj v takých podmienkach si spríjemniť Veľkonočné sviatky. Vyrábali sme rozkvitnuté  vetvičky konárov a vajíčka. Do pracovných činností sa zapojila aj 96 ročná p. Benková.


Vázy na jedálenské stoly

Z dôvodu efektivity stolovania a adresného uloženia jedla na stôl pre prijímateľa sociálnej služby sa vyrobili vázičky s kamienkami a kvetmi. Každý kvet je s menom      prijímateľa a s príslušnou diétou.   Je to pomôcka pre samotného prijímateľa, ktorý vie, kde má svoje miesto pri stole a personál vie, kto má akú diétu.


Výroba abecedy – pracovná činnosť s prvkami arteterapie

Pri pamäťových cvičeniach používame často  abecedu. Naši prijímatelia si vyrobili farebnú abecedu pre tých, ktorí nepočujú ale pomôžu si tým, že uvidia písmeno. Ostatní vymaľovávali obrázky podľa čísiel a každé číslo malo priradenú svoju farbu. Udržiavame si pozornosť a sústredenosť.


Hypertenzia – vznik, liečba, prevencia

Zdravotnú prednášku zrealizovala hlavná sestra zariadenia. Prijímatelia sa  dozvedeli o príčinách vysokého tlaku, o tom, aká je dôležitá liečba, ako ju netreba podceňovať. Všetci sme sa zhodli, že najdôležitejšia je prevencia.


Príprava na Veľkú noc – stolovanie

Už v predstihu naše prijímateľky sociálnej služby myslia na všetko, aby v čase veľkonočných
sviatkov na stole nič nechýbalo.

S farbami jari musí ladiť aj stolovanie.


Pracovná činnosť s prvkami arteterapie

Obľúbenou činnosťou prijímateľov je maľovanie obrázkov podľa svojich predstáv. Tieto obrázky bolo treba vymaľovať podľa čísiel farby a tak sme sa museli viac sústrediť a precvičovať nie len jemnú motoriku ale aj mozog.


Zajac s lízankou – terapia prácou

Prijímatelia sociálnej služby radi pracujú s ľahkým materiálom akým je papier. Vždy sa snažíme vymyslieť niečo nové,  zábavné a zároveň užitočné. Zajace s lízankami potešia v budúcnosti deti z Materskej školy, ktoré nás prídu potešiť kultúrnym programom.


Fašiangy 24. februára

Tento rok sme si fašiangy pripomenuli spoločným posedením pri chutných šiškách. Atmosféru dotvorili dokumenty o fašiangoch z obcí Liptova, ktoré sme si premietli cez dataprojektor.


Terapia prácou – výroba papierového srdca

Už v predstihu 7. februára naši prijímatelia sociálnej služby mysleli na svojich spolubývajúcich, ktorí sú imobilní.
Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien im spríjemní tento sviatok vyrobené srdce so symbolom ženy a dieťaťa.


Oslavy 90. jubilea

Dňa 28. januára oslávila p. Jolana Uličná svoje 90. narodeniny – vždy plná optimizmu odovzdania múdrosti a skúsenosti nezištne iným.

K životnému jubileu Vám prajeme náruč plnú kvetov a blahoželaní najviac,
veď čo je šťastie v ľudskom veku, to je zdravie a nič viac.


Výzdoba interiéru

Blíži sa čas plesovej sezóny, čas fašiangov a karnevalov. Na pracovnej terapii 29. januára sme pracovali s farbami, nožnicami a kto nechcel alebo mu neumožňoval jeho zdravotný stav, tak nám zaspieval a rozprával veselé zážitky z čias fašiangov. Mnohí prijímatelia sociálnej služby ani nevedeli, že maľovanie masiek zvládnu tak dobre. Vybrali sme tie najkrajšie, ktoré teraz zdobia informačné tabule.


Blahoželanie jubilantke

Dňa 24.01. oslávila p. Mária Berníková svoje krásne 85. narodeniny. Svoj sviatok oslávila v kruhu najbližších a my ostatní v zariadení sa pripájame
a všetko dobré k sviatku želáme, nech zdravie, šťastie a láska
nablízku vždy zostane.


Medaily pre statočné deti

Začiatok roka 2020 sme v zariadení poňali s pokorou a podporou pre iných. Symbolicky naši prijímatelia sociálnej služby 13. januára vyrobili medaily v rámci precvičovania jemnej motoriky, ktorými vyjadrujú podporu hospitalizovaným deťom v  LNsP a ktoré statočne bojujú so svojou diagnózou.