Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš

2023

DECEMBER

Pred štedrým dňom

Atmosféru domácej štedrej večere nám na sviatočnom stole pripomenula voňavá kapustnica, oblátky s medom, cesnak a sladké medovníky. Pod stromčekom nechýbalo ani prekvapenie o ktoré sa postarali dobrovoľníci z projektu „Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok„.


Koledovanie

Vianočnou koledou nám predvianočný čas spríjemnili klub dôchodcov Palúdzka a folklórny súbor Vrbové prútie.


Pečenie medovníčkov

Na Vianoce v žiadnej domácnosti nechýba vôňa a chuť sladkých medovníkov. Na túto tradíciu ani my nezabúdame a s radosťou sme sa pustili do pečenia.


Svätá Lucia

Na stridží deň nás prekvapil pán viceprimátor mesta Rudolf Urbanovič plným košom vitamínov, vrúcnych pozdravov a s husím brkom pomohol aj svätej Lucii povymetať všetky kúty a tak zahnať neduhy, krivdy, choroby …


Vianočná výzdoba exteriéru a interiéru

Rok nám ubehol ako voda, opäť nastal vianočný čas. Už pred adventom sme si začali skrášľovať náš domov výzdobou stromčekov, krásnymi ikebanami a malým betlehemom.


Príchod Mikuláša

6. decembra aj nás s plným košom vitamínov a sladkostí navštívil Mikuláš. Ak sme chceli darček mať, museli sme sa pesničkou alebo básničkou prezentovať.


NOVEMBER

Tlačenie kapusty

Kapustičku radi máme, v zime si na nej dobre pochrumkáme. Chutí nám o to ešte viac, keď sa k výrobe priložilo rúk viac a viac…

Za kyslým sa sladké žiada … keďže sme sa pri kapuste narobili, sladkým sme sa odmenili.


Rozlúčka s jeseňou

Pred dverami zima dlhá, no na stromoch lístia ešte veľa. Vietor, dážď nás odradil so zbieraním lístia, radšej sme si v tepľúčku maľovali jesenný strom a opadané lístia.


OKTÓBER

Mesiac úcty k starším

Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života a práve október je Mesiacom úcty k starším. Pri tejto významnej príležitosti prišli medzi nás s pásmom piesní, tancov, básničiek a drobných darčekov deti z MŠ Palúdzka, žiaci ZŠ Palúdzka a MRM Nábrežie. Veľmi milo nás prekvapili s kyticami ruží aj študenti z Hotelovej akadémie a SOŠ Polytechnickej v LM v rámci Festivalu ľudskosti.


Canisterapia

Záverom mesiaca nám pani Perdeková prišla predviesť Canisterapiu. Je to liečebná terapia, ktorej zámerom je povzbudiť seniorov k telesnej aj duševnej aktivite, predchádzať pocitom osamelosti a nepotrebnosti. V prítomnosti prítulného psíka sme aspoň na chvíľu zabudli na svoje choroby a starosti.


SEPTEMBER

Zemiakovo – cuketové placky

Na jeseň je cukety veľa, spracovať a pojesť nám ju rýchlo treba. Placky tie má každý rád, pochutil si každý snáď…


AUGUST

Kváskovaný chlebík

Chlieb sa považuje za Boží dar. Vzťah k chlebu sa dedil z generácie na generáciu a zaslúži si patričnú úctu. Avšak hoci tradícií spojených s chlebom ubúda, pečenie chlebíka si aj v moderných domácnostiach nachádza svoje miesto. My sme si obohatili vedomosti ukážkou ako sa pečie kváskovaný chlebík. Kým ale nadobudne výslednú podobu, vyžaduje si niekoľkohodinový proces – zarobenie kvásku, miesenie, viacnásobné kysnutie, prekladanie, tvarovanie … Výsledkom zdĺhavej práce je kvalitný, chutný a chrumkavý chlebík.


Tekvicový koláčik a placky

Pri spoločnej práci, dobrej nálade, a keď ešte rozvoňalo chutné jedlo, veru sa všetko rýchlo zjedlo.


JÚL

Letné grilovanie

V lete si spoločne užívame teplé slnečné dni pri grilovačkách.


JÚN

Na malú chvíľu sme sa prvého júna stali „deťmi“, kedy sme si užívali slnečné lúče, pohodu a radosť zo športových aktivít.


MÁJ

Stavanie mája na ducha

Stavanie májov je bezpochyby čarovný zvyk …


Deň matiek

„Bozkom lieči rany, láskou mostí priepasti a úsmevom prežiari každučký svet. Nikoho takého ako mamy na Zemi niet.“

Týmito slovami a malým darčekom sme si uctili všetky matky v našom zariadení.


Medaile pre deti

Aj keď máme už svoj vek a zdravotné problémy, súcitíme s malými pacientmi LNsP. Každoročne pre nich tvoríme veselé medaile za odvahu a statočnosť.


Precvičovaním jemnej motoriky sa udržujeme vo forme


Prvý máj

Radi spomíname na našu mladosť, kedy sme chodili do prvomájového sprievodu. Aj keď nám náš zdravotný stav nedovolí ísť do ulíc, vyrobili sme si farebné mávatká a atmosféru prvého mája pripomenuli u nás v zariadení.

Bozk je jedným z prejavov náklonnosti k ľuďom srdcu blízkym. Prvý májový deň by mala byť každá žena pobozkaná pod rozkvitnutou čerešňou.


APRÍL

Separovanie odpadu

Aj napriek nášmu vysokému veku sa radi vzdelávame a učíme novým veciam. Uvítali sme besedu o ochrane životného prostredia a separovaní odpadu, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií.


MAREC

Morena

Zo slamy sme si Morenu uplietli, aby sa nám páčila, pekne si ju obliekli a za mohutného spevu do každej izbičky priniesli.


Privítanie jari a veľkonočné sviatky

S príchodom jari a blížiacich sa veľkonočných sviatkov sme mali veľa práce. Šikovné ruky našich žien „uvili“ z látky pestré vence, no ani muži sa nedali zahanbiť a plietli na šibačku korbáče.


MDŽ

„Žena s teplom svojho láskavého srdca a milého slova sa vinie celým životom“ týmito slovami pani riaditeľka srdečne privítala všetkých prítomných. Naším ženám seniorkám vyjadrila lásku, úctu, vďaku a popriala stály úsmev na tvári. Zdravie, šťastie im želali aj naši gavalieri, ktorí im odovzdali kvietok a malý darček.


FEBRUÁR

Fašiangy

Fašiangy sú odjakživa jedným z najkrajších a najbohatších zvykov. Veselosť, spev, zábavy a zabíjačky neutíchajú počas tohto celého obdobia.

Keď nastane „Škaredá streda“ uzamkne veselosť- utíchne muzika… Pochovaním basy sa dá bodka za fašiangovou veselosťou.

Fašiangy, fašiangy, fašiangovníci tancujú, aj pekne hrajú, poďme ta, poďme ta, na nás čakajú…“ takto sme si „parádne vystrojení“ v dobrej nálade a speve veselo vykračovali v našom zariadení.

Kým langoše kysli, s očakávaním – aké budú, sme sa všetci zišli…


JANUÁR

Naše storočné jubilantky

Druhá naša jubilantka pani Emília Barteková sa narodila 21.01.1923. Aj v tomto vysokom veku jej pamäť dobre slúži, stále veľa číta a snaží sa byť sebestačná. Všetkých gratulantov prijala s veľkou vďakou, úctou a úsmevom na tvári. Potešila ju návšteva aj pána primátora, ktorý jej priniesol plný košík kvetov, sladké prekvapenie, pamätný list a pamätnú plaketu. Príjemné posedenie sa nieslo rozhovorom a spomienkami na jej mladosť a ťažký život …

Pani Emília je rodáčka z Liptovskej Kokavy. Za každý nový deň sa v modlitbách prihovára Pánu Bohu, a preto požehnanie od pána farára bolo pre ňu vzácnosťou. Zo srdca jej prišli zagratulovať súčasný aj bývalý starosta Liptovskej Kokavy, zástupcovia obecného úradu a klubu dôchodcov.


Nový rok sme zahájili gratuláciou pani Márii Kokavcovej, ktorá sa 01.01.2023 dožila krásneho životného jubilea 100 rokov. Pri tejto významnej udalosti jej zagratuloval aj pán primátor Ján Blcháč a odovzdal jej pamätný list, pamätnú plaketu a nádhernú kyticu.