Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš

2021


DECEMBER

Vianočné posedenie

Sviatočný čas u nás vyvrcholil vianočným posedením pri jedličke. Pochutnali sme si na vianočnom punči a vlastnoručne upečených a ozdobených medovníčkoch. Seniorov potešili darčeky od štedrých darcov z projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Milo nás prekvapili aj darčeky od evanjelickej farnosti v Palúdzkej a detí z MŠ Žirafka, za čo im srdečne ďakujeme.


Pečenie a zdobenie voňavých medovníčkov

… to je každoročná tradícia, z ktorej sa všetci tešia. Podľa svojich možností každý priložil ruku k dielu – niekto cesto vaľkal, iný vykrajoval a nakoniec sa každý snažil ozdobiť medovníček podľa svojich predstáv.


Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?

Tešíme sa na prekvapenia ukryté v krabiciach, ktoré nám darovala pani Vozáriková a deti zo Súkromnej základnej školy FELIX v Liptovskom Mikuláši. Už sa nevieme dočkať, že si ich pod vianočným stromčekom rozbalíme. Veľmi pekne im ďakujeme za ich štedrosť.


VYMÄTANIE KÚTOV – SVÄTÁ LUCIA

Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc. Kúty treba povymetať. Zlobu, hnev, nesvár a choroby z domu preč dať. Ale pozor, z domu na svätú Luciu nič sa nesmie vziať. K tomu patrí čistý dom, vianočná výzdoba a samozrejme vianočná atmosféra.


Vianočná vôňa sa šírila všade navôkol. Čo sme nevedeli, to sme sa spoločne naučili a vlastnými rukami sme si vyrobili vianočné sviečky. Dokonca aj plávajúce v orieškovej škrupinke.


NAVŠTÍVIL NÁS MIKULÁŠ

Radosť a úsmev vyčaroval nám Svätý Mikuláš. Prišiel aj so svojou družinou, aby za básničku, pesničku či modlitbičku obdaroval a potešil srdiečka našich seniorov.


Veľké ďakujem za mikulášske balíčky patrí sponzorom: COOP Jednota Liptovský Mikuláš, Fruktal, s.r.o. , Pečivárne Liptovský Hrádok, MŠ Palúdzka a ZŠ Čs. Brigády Liptovský Mikuláš.


Od začiatku decembra sa pripravujeme na vianočné sviatky a vlastnou tvorbou sme si vyzdobili celý interiér zariadenia. K Vianociam samozrejme patrí vyzdobený stromček a pod ním betlehem. Vrátili sme sa aj do detských čias a užili si prvý sneh, z ktorého sme vyrobili malých snehuliakov.


NOVEMBER

V novembri sme rozcvičili nielen telo, ale aj hlavu. Riadne sme sa zapotili vedomostným kvízom. Súťaživosť oprášili ruletou, hodom kociek i stavebnicami. Ochabnuté svalstvo ponaťahovali všetci mobilní aj imobilní.


Potešenie od žiakov ZŠ FELIX

Veľkým prekvapením pre našich seniorov boli pozdravy a priania od detí zo Súkromnej základnej školy FELIX v Liptovskom Mikuláši, v ktorých nám popriali veľa zdravia, sily, lásky a aby sme dlho žili. Všetky listy a kresby sme si nalepili na veľkú krabicu, aby nás stále tešili. Na oplátku sme im poďakovali krásnym listom s myšlienkou: „Veď aj my sme boli deti, ktoré museli poslúchať rodičov, starých rodičov, dávali sme im lásku, ktorú si zaslúžia a dnes nám dobre padne, keď sa o nás niekto zaujíma.“


Mesiac úcty k starším

Pre seniorov sme pripravili posedenie, ktoré otvorila pani riaditeľka svojím príhovorom. Spomenuli sme si ako nás naučila uctiť si starších rozprávka Bambuľka. Pri čajíku a kávičke sme si vychutnali aj jablčný dezert, ktorý si seniori sami pripravili.

Dňa 25.10.2021 pán primátor Ján Blcháč odovzdal pani riaditeľke krabice plné vitamínov, krížoviek, výtvorov od detí, ale aj poukaz na kultúrne podujatie žiakov zo Základnej školy Nábrežie Dr. Aurela Stodolu. Všetkým darcom (obyvateľom mesta, občianskym združeniam, zamestnancom radnice, klubom seniorov a deťom z MŠ a ZŠ) veľmi pekne ďakujeme za dary a že na nás aj v týchto ťažkých časoch pamätajú.


OKTÓBER

V októbri sme vytvárali jesenné dekorácie, vytvorili sme si vlastné nástenky, hrali sa rôzne spoločenské hry a všetko hralo farbami.


Klauniáda

Dňa 20.10. nás prišli navštíviť veselí klauni z občianskeho združenia Červený nos, aby potešili všetkých našich seniorov. Prišli, zasadili cesnak, lež nie do zeme ale rovno na perinu, a aby sa ujal, tak mu aj zabrnkali na ukulele a zaspievali. Toľko srandy tu už dávno nebolo. Z daktorej izby sme ich museli iba vytiahnuť, čo ich pustiť domov nechceli.


Charitatívna zbierka

Profesionálni vojaci a zamestnanci Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika (AOS) zorganizovali v mesiacoch apríl až máj 2021 jarnú charitatívnu zbierku na pomoc našim seniorom. Verejná zbierka bola vykonaná spôsobom vyzbierania finančných prostriedkov v dobrovoľnej výške od zamestnancov AOS a následne dňa 22.6. odovzdaná rektorom AOS doc. Ing. Jozefom Putterom, CSc. pani riaditeľke.


Májové informačné tabule

Máj je mesiac sviatkov a tradícií (1. máj, 8. máj, Deň matiek, výročie úmrtia  M. R. Štefánika a iné). Na informačných tabuliach je prezentovaná vlastná tvorba z ktorej sa spoločne tešíme. 


Udržiavanie jemnej motoriky

Aj takouto hravou metódou sa snažíme aktívne udržiavať jemnú motoriku. Pracujeme striedavo s pravou a ľavou rukou.  Výsledkom pracovnej činnosti okrem tréningu sú aj vlnené srdiečka pre potešenie.  


Piesne na želanie

14. apríla sme si zaspomínali na mladé časy, ktoré priblížili piesne z minulosti na želanie samotných obyvateľov zariadenia.


Spieva „naša“ rodina – 09.04.2021

S príchodom jari si zaumienili naše seniorky zotrvať v dobrej nálade a tešiť sa z  každého nového dňa. K tejto príjemnej atmosfére nám pomôžu pesničky z mladých čias, ktoré hľadáme a snažíme sa spievať raz týždenne. Je to veľmi užitočná muzikoterapia. 


Sviatky jari – tradície

Spoločné posedenie, príjemné sledovanie tradícií z Liptova cez dataprojektor, ochutnávka jedla spojená s Veľkou nocou a kopec spomienok, pesničiek sme si užili  07.apríla 2021 v zariadení.  


Veľkonočná výzdoba

Aká by bola Veľká noc bez vajíčok a bahniatok?
Každé poschodie sme si vyzdobili tak, aby nám pripomínalo prichádzajúce sviatočné dni.


Komunitné stretnutie – 29.03.2021

Pravidelné mesačné stretnutie s prijímateľmi sa konalo koncom mesiaca marec s nádychom príprav na Veľkú noc a súťažou mesiaca. Úlohou bolo spomenúť si na dvoch slovenských spisovateľov a sedem vyžrebovaných šťastlivcov si vybralo ceny podľa svojho vkusu (pero, krém na ruky, šampón, ovocný čaj, kĺúčenku a pod.).


Veľká noc na infromačných tabuliach

Najkrajšie vymaľované vajíčka a košíky zdobia informačné tabule a pripomínajú nám najkrajšie sviatky jari. 


Mozaikový obraz

Našim prijímateľkám je ľúto, že už nemôžu veľmi vyšívať, oči neposlúchajú. Podľa vyšívaného vzoru sme si nakoniec vyrobili mozaikový obraz zo štrorčekov farebných papierov. S výsledkom sme boli všetci spokojní.


Vyrábame sirôtky

Najprv sme si zaspomínali na časy, keď ruky boli zdravé, šikovné a vyšívali, plietli či háčkovali. A tak sme sa rozhodli háčkovať z vlny. Začali sme počítať očká, naberať a spušťať. Nakoniec nám vyšli rozkvitnuté farebné sirôtky.


Maľovanie obrázkov na Veľkú noc

Tradične si na informačné tabule vyrábame obrázky, maľujeme, vystrihujeme, lepíme a nebolo tomu inak ani pri príprave Veľkej noci.


MDŽ

Ach ženy, dievčatá, babky či mamy,
 všetky ste krásne, to srdce vraví mi.
 Na veku vôbec nezáleží,
 krása ženy každej z vás prináleží.


Informačné tabule – 8. marec

Naši prijímatelia si svojimi  maĺovanými výtvormi spríjemnili interiér zariadenia  s temou 8. marca.


Fašiangy v zariadení

Aké by to bolo obdobie medzi sviatkom Troch kráľov a Veľkou Nocou, keby sme si nepripomenuli Fašiangy?  Spoločné posedenie pri šiškách a čaji s programom sprostredkovaným cez dataprojektor  z obcí Liptova fašiangových sprievodov a pochovávanie basy  vyčarili spomienky a radosť našim seniorom.


Fašiangy na informačných tabuliach

Vyzdobené informačné tabule s temou ,,Fašiangy“ si prijímatelia sociálnej služby umiestnili na každé poschodie. Už sa tešíme na tradičné šišky. 


Arteterapia – príprava na Fašiangy

Prijimateľky sociálnej služby si vymaľovali a pripravili námety na Fašiangy.


Elektronické vyplnenie dotazníkov o sociálnej službe

Koncom januára sa naši prijímatelia sociálnej služby zapojili do anonymného vyplnenia dotazníka, kroeého nápady, postrehy a skúsenosti seniorov poslúžia pri tvorbe Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš na roky 2021-2025.


Privítanie Nového roka

V januári sme sa rozlúčili so starým, náročným rokom. Atmosféru sme si spríjemnili programom a občerstvením. V závere vyjadrila poďakovanie manažmentu zariadenia pani Klocháňová.