Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš

2022

DECEMBER

Spoločné posedenie pred štedrým večerom

Kapustnička navarená, medovníčky upečené. Na chvíľu sa stávame malými deťmi, ktoré s rozžiarenými očkami túžobne očakávajú prekvapenie ukryté v balíčku. Zo srdca veľmi pekne ďakujeme štedrým darcom (p. Vozáriková, UniCredit Bank), ktorí na nás nezabudli a venovali nám hodnotné dary.


Varenie kapustnice

Vitamíny súdok dal, kapustnicu s klobáskou v bruškách uvítal.


Tradičné medovníčky

Vianoce sa nezaobídu bez voňavých a vyzdobených medovníčkov.


Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc…


Vianočná výzdoba

V čase adventu si skrášľujeme interiér tvorbou vianočných dekorácií a zdobením stromčeka.


Návšteva Mikuláša

„Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci máš? Pre dobrú Aničku cukríčky v balíčku, pre zlého Janíčka metličku a paličku?“ Takto veselo sme privítali Mikuláša so svojou družinou (čert, a anjel), ktorý nám nie vo vreci, ale v prútenom koši priniesol plno darčekov.


NOVEMBER

Zemiakovo – tekvicové placky

Aj keď máme pestrú a výdatnú stravu, predsa sa nám zažiadalo niečo domáce. Pamätáme si časy, keď sme si doma často robievali placky, ktoré máme dodnes radi. Keďže je v jeseni dostatok tekvice, rozhodli sme sa upiecť tekvicovo- zemiakové. Rozvoniavali po celom zariadení, výborne chutili a všetci sme si oblizovali mastné prsty.


Tlačenie kapusty

Na Martina 11.11. sme si prvýkrát natlačili do súdka kapustu, aby sme mali v zime zásobu plnú vitamínov. Každý pridal ruku k dielu – niekto čistil (cibuľu, cviklu, jablká a chren), mocnejší strúhali kapustu a niekto aj koštoval či bude dosť slaná.


OKTÓBER

Detičky z MŠ Lobelka

Konečne po dvoch rokoch obmedzených možností (Covid-19) prišli medzi nás detičky z MŠ Lobelka. S pestrým programom sa predstavili seniorom, zaspievali si s nimi, zahrali sa a na záver nám pomohli pohrabať lístie.


Mesiac úcty k starším

V mesiaci október pri príležitosti mesiaca úcty k starším prišiel medzi nás pán primátor Ján Blcháč a viceprimátor Ľuboš Trizna. Zároveň aj všetkým jubilantom odovzdal pekný kvietok, milú pozornosť a spoločne sme si posedeli v príjemnej atmosfére.

Túto vzácnu návštevu sme si „podomácky“ uctili vlastnoručne upečeným jablkovým a cuketovým koláčom.


JÚN

Svätojánske ohne

Na svätého Jána, otvára sa k letu brána. Oslavuje sa letný slnovrat a nové ročné obdobie. Čaro svätojánskej moci je v svätojánskej noci.

„Svätojánsku mušku sa nám síce nepodarilo ulapiť“ 🙂 ale tento krásny slnečný deň sme sa vyšantili pri športových hrách a stavaní jánskej vatry. Plní zážitkov z dobrého výkonu sme si spoločne pochutnali pri grilovaných klobáskach.


Univerzita tretieho veku – koncoročné vysvedčenie

Dňa 22. júna 2022 sme úspešne ukončili prvý ročník na „našej univerzite tretieho veku“. Za naše vedomosti sme boli ohodnotení aj vysvedčením, ktoré nás veľmi milo prekvapilo. Všetci sme skončili s vyznamenaním a žiacke knižky cez prázdniny odkladáme. Tešíme sa, že sa opäť v septembri vrátime do školských lavíc.


Pečieme si kuchababku

Po „oprášení“ kuchárskych receptov sme sa pustili do prípravy zemiakového cesta, aby sme si mohli upiecť fantastické kuchababky, na ktorých sme si všetci pochutnali.


Stavanie mája na Ducha

Podľa liptovských tradícií sme si na Ducha pri spoločnom speve postavili a vyzdobili máj.


MDD

Športovými disciplínami sme sa prvého júna vrátili do detských čias.


MÁJ

Jarné práce v parku

Po dlhej zime nás slniečko inšpirovalo do prvej jarnej brigády nášho parku. Pohodovú atmosféru nám spríjemnil aj spev vtákov a pohľad na fontánu.


Deň matiek

„Vďačiť Ti chcem mama za nežnosť a za lásku, ktorú si mi dala, aj za život môj…“


1. máj

Ako za čias osláv prvomájových sprievodov sme si vyrobili „mávatká“. Za účasti „pionierok“ a speve „internacionály“ sme sa aspoň na chvíľu spomienkami vrátili do našich mladých čias a veselý sprievod ukončili bozkom pod rozkvitnutou čerešňou.


Preverenie vedomostí

Vedomostným kvízom a šikovnosťou našich rúk sme si opäť preskúšali vedomosti a zručnosti.


APRÍL

Vynášanie Moreny

Morena symbolizuje zimu, preto ak ľudia chceli aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Aj my sme si Morenu uvili, obliekli, namiesto utopenia ju ofŕkali vodou a takto sa rozlúčili so zimou.


Pripravujeme sa na Veľkú noc

Pred príchodom veľkonočných sviatkov sme si skrášlili náš interiér veselými zajačikmi s farebnými chvostíkmi, vlnenými ovečkami aj farebnými vajíčkami. Ženy si pomaly chystajú prekvapenie pre švárnych kupačov, šikovní chlapi si už stihli upliesť aj korbáče a veselá šibačka môže začať.


Trénovanie jemnej motoriky

Naše ruky potrebujú stále trénovať. Niekedy sú pre nás i tie najľahšie veci ťažké. My sa však nevzdávame. Začali sme s prípravou novinových ruličiek na tvorbu papierových košíkov, do ktorých si poukladáme rôzne druhy ovocia, ktoré sme rozoznávali tvarom, farbou a druhom.


Šípky, šach a masáž

Aby sme udržali svoje telo a myseľ v kondícii, súťažili sme v turnaji hádzaní šípok a šachu. Po týchto namáhavých, ale pre nás radostných výkonoch sme si dopriali aj „kráľovskú masáž“.


MAREC

Poznávacie nálepky a spoločenské hry

„Album malých výletníkov“ (Coop Jednota) nás riadne potrápil. Z veľkej kopy nálepiek nebolo ľahké nájsť tie správne. Z toľkých krásnych zákutí Slovenka, o ktorých sme poniektorí ani len netušili, sa nám zapotili nielen ručičky, ale aj hlavičky. Tento úspešný deň sme napokon zavŕšili aj relaxom pri spoločenských hrách.


Žiacke knižky

Aj keď už školský rok je v plnom prúde, rozhodli sme sa otvoriť si univerzitu tretieho veku a takto si preveriť naše vedomosti. V tento prvý veľký deň sme boli plní očakávaní, ale aj strachu. Dostali sme žiacke knižky, prečítali si školský poriadok a prvá hodina sa začala. Zo svojich vedomostí sme boli aj oznámkovaní a rozlúčili sme sa s úsmevom, kto nám bude podpisovať žiacke knižky.


Oslava MDŽ

Pri príležitosti MDŽ náš Janko potešil každú ženu kvietkom, čím príjemne prekvapil každej srdiečko.


Pochovávanie basy

Obdobie fašiangu sme ukončili ako sa patrí. Sviatočne ozdobené husličky sme za spevu farára a kostolníka vyprevadili na zaslúžený odpočinok. Popritom si naši seniori vyskúšali hranie na gitare, husliach či klavíri.


Fašiangové šišky

V každej z nás sa prebudila šikovná gazdiná – zarobili kvások, vyvaľkali cesto, vykrojili a upiekli šišky. Ozdobili jahodovým džemom, snehovou penou a spoločne sme si na nich všetci pochutili.


FEBRUÁR

FAŠIANGOVÁ PRAŽENICA

Po fašiangovom sprievode sme sa tešili na praženicu. Ale aby sme si ju zaslúžili, museli sme si vyfúknuť vajíčka, ktoré si pred Veľkou nocou vyzdobíme a skrášlime si náš interiér.


FAŠIANGY

Spoločnými silami sme si pripravili vtipné karnevalové masky, v ktorých sme sa s radosťou predviedli vo fašiangovom sprievode po našom zariadení. V každej izbe sme vyčarili úsmev a vzájomne si pripomenuli tieto veselé tradície.